Igazgatósági ülés Magyarországon

2023. június 19-én, Gödöllőn, a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézete, együttműködve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), a TÁSZ Titkárságával és a TÁSZ magyarországi Képviseleti Irodájával, megtartotta első igazgatósági ülését. A tagok megvitatták az összpontosítást igénylő lehetséges területeket, illetve értékelték a TÁSZ tagállamaiból érkezett projekt javaslatokat.

A találkozó során a résztvevő szervezetek képviselői eszmecserét folytattak az aszály elleni harc hatékony intézkedéseiről, illetve a türk államokat sújtó aszálykárok mérsékléséről. Megvizsgálták az aszály jelentette kihívások kezelése érdekében teendő különböző lépéseket és stratégiákat, továbbá azt, hogyan tudná az Aszálymegelőzési Intézet előmozdítani a fenntartható vízgazdálkodást. Az igazgatótanács tagjai és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem projekt menedzserei elemezték a TÁSZ tagországaiból beterjesztett projekt javaslatokat. A szigorú értékelés és gondos megfontolás célja az volt, hogy kiválaszthassák azokat a javaslatokat, amelyek egybevágnak a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézetének célkitűzéseivel, illetve hogy fontossági sorrendbe állíthassák a tagországok szükségleteit.

Felhasználva a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a TÁSZ Titkárság és a magyarországi Képviseleti Iroda befolyását és szakértelmét, az igazgatótanácsi ülés arra törekedett, hogy elősegítse a résztvevő szervezetek közötti együttműködést és tudásmegosztást, amely a türk régióban az aszályok jelentette kihívások hatékony és összefüggés-specifikus megoldások szempontjából életbevágó.

A felek megállapodtak abban, hogy helyszíni szemlét szerveznek az Üzbég-Magyar Közös Kutatóközpontba annak érdekében, hogy a többi TÁSZ-ország is megismerkedhessen az ott felhalmozott tudással. Ugyancsak megállapodás született arról, hogy az igazgatótanács következő ülését a Nemzetközi Mezőgazdasági Fórum szeptemberi szamarkandi tanácskozásának margóján hívják össze. Ekkor a megfelelő szakértők részvételével fogják a javasolt projekteket megvitatni. Az Aszálymegelőzési Intézet azt tervezi, hogy az egész év során fog tapasztalat megosztási és képesség fejlesztési programokat szervezni a TÁSZ tagállamainak intézményei és ügynökségei számára. Az igazgatótanács első ülésének sikeres megrendezése aláhúzza, hogy a Türk Államok Szervezete elkötelezett amellett, hogy kezelje a halasztást nem tűrő környezetvédelmi kérdéseket és előmozdítsa a fenntartható fejlődést tagországaiban.

 

Related Posts