Savkat Mirzijojev nyerte az üzbég elnökválasztást

Orbán Viktor miniszterelnök telefonon tárgyalt Savkat Mirzijojevvel, Üzbegisztán elnökével, akinek gratulált a június kilencedikei választásokon aratott győzelméhez. Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) főtitkára levélben gratulált az újraválasztott üzbég elnöknek.

 

Orbán Viktor szerint a választási siker jól jelzi, hogy az üzbég emberek elkötelezettek a Mirzijojev elnök által megteremtett stabilitás és a végrehajtott reformok mellett. A magyar miniszterelnök kifejtette: kormánya továbbra is a magyar–üzbég politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért dolgozik. Orbán Viktor és Savkat Mirzijojev örömmel állapították meg, hogy számos magyar cég jelent meg komoly súllyal az üzbég piacon, például a bankszektorban, a kommunikáció és a kereskedelem terén.

 

Üzbegisztán Központi Választási Bizottsága hétfőn érvényesnek nyilvánította a vasárnapi előrehozott elnökválasztást, amely az előzetes várakozásoknak megfelelően Savkat Mirzijojev jelenlegi államfő győzelmével zárult. A választást azt követően írták ki, hogy idén népszavazással jóváhagyták az alkotmány módosítását, amely az államfő mandátumát az addigi öt évről hétre növeli. A választáson Sadi Zsafarov főtitkár-helyettes vezetésével részt vett a TÁSZ Nemzetközi Választási Megfigyelő Bizottsága is, amely a választással kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki:

statement-2989-195

Related Posts