Az új török külügyminiszter Budapesten

Hakan Fidan török külügyminiszter közelmúltban történt kinevezése után rövid időn belül Magyarországra is ellátogatott, ami bizonyítja a Törökország és Magyarország közötti stratégiai kapcsolatok jelentőségét – jelentette ki a kétoldalú megbeszéléseiket követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A két miniszter tárgyalásai előtt Hakan Fidan – a Magyar Diplomáciai Akadémia felkérésére – a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról, illetve Törökország geopolitikai kihívásairól tartott előadást az Ybl-villában, majd válaszolt a Magyar Diplomáciai Akadémia diákjainak kérdéseire. A rendezvényt Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, azon részt vett Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője, a két ország nagykövetei, illetve a képviseleti iroda projektigazgatói, munkatársai és a meghívott vendégek.

A kétoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy az új geopolitikai és világgazdasági korszakban minden eddiginél nagyobb a jelentősége Törökországnak, amely mind a fizikai, mind az energiabiztonság terén meghatározó Magyarország és egész Európa biztonsága szempontjából. A miniszter méltatta Törökország bevándorlási hullámokat féken tartó politikáját, ami nagy anyagi terheket is jelent. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Törökország szerepe kulcsfontosságú hazánk energiabiztonsága szempontjából is, miután az orosz földgáz mára nagyrészt a Török Áramlat vezetéken keresztül érkezik, és e nélkül teljesen ellehetetlenülne az ellátás. Üdvözölte, hogy ezen a tranzitútvonalon idén több mint kétmilliárd köbméter földgáz érkezett Magyarországra, ami nagyban segíti a felkészülést a télre. Hozzátette: az atomenergia terén is szoros együttműködésről állapodtak meg, különös tekintettel arra, hogy Törökország és Magyarország azonos technológiájú erőművet épít azonos kivitelezővel, így fontos a tapasztalatok cseréje.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Törökország a jövőben a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerülhet, az EU-nak ezért nagy szüksége lenne erre az együttműködésre, ugyanis a kontinens versenyképessége folyamatosan gyengül, és hatalmas luxus volna, ha veszni hagynánk a szoros kapcsolatok kiépítését a feltörekvő szomszédos országgal. Épp ezért azt szorgalmazzuk, hogy az Európai Unió és Törökország együttműködése ismét a tiszteleten és az őszinteségen alapuljon, s legyen minden eddiginél szorosabb partnerség a felek között, hiszen ez erősítené Európa fizikai és energetikai biztonságát, illetve a versenyképességünk javítását is – húzta alá, fontosnak nevezve a vámunió modernizálását és a vízummentesség mielőbbi megadását.

Szijjártó Péter újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy a svéd NATO-tagság ratifikációs eljárásával kapcsolatban folyamatosan tájékoztatta egymást a magyar és a török kormány, és ez így lesz a következő időszakban is.

Related Posts