Újabb magyar–üzbég megállapodások

Budapesten tartották meg immár nyolcadik alkalommal a Magyar–Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülését, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Laziz Kudratov befektetési, ipari és kereskedelmi miniszter jelenlétében a két ország illetékesei számos megállapodást írtak alá. Bejelentésre került, hogy speciális gazdasági zónát hoznak létre Taskentben a magyar vállalatoknak.

Az üzbég partnerével tartott közös sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter a két ország közötti stratégiai partnerség fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, hogy Magyarország nagy lehetőségeket kapott a részvételre Üzbegisztán egyes gazdasági ágazatainak modernizációjában. Több magyar gyógyszeripari, mezőgazdasági és élelmiszeripari cég már meg is kezdte a különböző projektek előkészítését. A pénzügyi háttér is garantált, hiszen rövidesen feláll a közép-ázsiai beruházások támogatását célzó tőkealap.

A külgazdasági és külügyminiszter fontos biztosítéknak nevezte, hogy az OTP az egyik legnagyobb üzbég pénzintézet 73 százalékos tulajdonának megvásárlásával a helyi bankszektor fontos szereplőjévé vált, így egyféle zászlóshajóként bátorítást adhat a magyar cégeknek. A kormány különösen nagy jelentőséget tulajdonít a nukleáris együttműködésnek, miután azok az országok lehetnek napjainkban igazán biztonságban, amelyek maguk elő tudják állítani az általuk felhasznált energia jelentős részét. Ennek kapcsán a magyar tárcavezető tudatta, hogy Üzbegisztán is atomerőmű építését tervezi, ráadásul olyan helyen, ahol nincsen elegendő víz a hűtéshez, ezért az e téren komoly referenciákkal rendelkező MVM EGI is szóba jöhet a magyar szabvány szerinti szárazhűtéses technológia szállítását illetően. Majd hozzátette, hogy évi tíz leendő üzbég nukleáris szakértőt fognak a magyar egyetemeken képezni.

Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy új lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak a közvetlen légi összeköttetés megteremtése, amelyet év végére tervez a WizzAir, azonban a Qanot Sharq üzbég légitársaság már ezt megelőzően, nyár végén elindítja majd Budapest–Taskent járatát, először heti egyszer, majd ősztől heti kétszer, jövőre pedig heti háromszor.

Related Posts