Az azerbajdzsáni Susában tartották a TÁSZ államfőinek csúcstalálkozóját

Július 6-án az azerbajdzsáni Susában rendezték meg a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) államfőinek informális csúcstalálkozóját, amelynek házigazdája Ilham Alijev, az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke volt. A Susa történelmi városában tartott csúcson az alábbi személyek vették részt: Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazak Köztársaság elnöke, Szadir Zsaparov, a Kirgiz Köztársaság elnöke, Savkat Mirzijojev, az Üzbég Köztársaság elnöke, Dzsevdet Jılmaz, a Török Köztársaság alelnöke, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Erszin Tatar, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság elnöke, valamint a TÁSZ főtitkára, Kubanicsbek Omuraliev nagykövet.

A „Közlekedésen, a konnektivitáson és az éghajlatért való cselekvésen át” címmel tartott rendezvény kiváló platformot nyújtott a kulcsfontosságú kérdésekről és a TÁSZ napirendjén szereplő témákról folytatott eszmecseréknek. A tagországok vezetői párbeszédet folytattak és jelentős döntéseket hoztak meg, véglegesítve és jóváhagyva a TÁSZ különböző projektjeit. Számos fontos dokumentumot fogadtak el, köztük a Karabah Nyilatkozatot, amely a térség jövőbeli fejlesztésére, együttműködésére kínál átfogó víziót. A vezetők ugyancsak aláírták azt a döntést, amely növeli a TÁSZ Titkárságának a létszámát és költségvetését, ami által megerősítették a Szervezet kapacitásait. A csúcstalálkozót lezáró beszédében Ilham Alijev elnök köszönetét fejezte ki a résztvevő vezetőknek az aktív részvételükért és a hozzájárulásaikért. A csúcstalálkozót megelőző napon. Dzsejhun Bajramov, az Azerbajdzsáni Köztársaság külügyminiszterének elnökletével a TÁSZ Külügyminiszteri Tanácsa is ülést tartott Susában annak érdekében, hogy véglegesítse a napirendet és az államfők által aláírandó dokumentumokat. A találkozón az alábbi személyek vettek részt: Murat Nurtleu, a Kazak Köztársaság miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, Dzseenbek Kulubajev, a Kirgiz Köztársaság külügyminisztere, Hakan Fidan, a Török Köztársaság külügyminisztere, Bahtijor Szaidov, az Üzbég Köztársaság külügyminisztere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Tahszin Ertuğruloğlu, az Észak-Ciprusi Török Köztársaság külügyminisztere, valamint Kubanicsbek Omuraliev. A TÁSZ főtitkára tájékoztatást nyújtott a közelmúltban végzett tevékenységről és a Szervezeten belüli fejleményekről. A külügyminiszterek elismerésüket fejezték ki a Titkárságnak azért, hogy növelte a TÁSZ nemzetközi láthatóságát és megerősítette a Szervezetet. A tárcavezetők erőfeszítéseinek eredményeként a csúcstalálkozó eredményekben gazdag volt, és egyben előkészítette a Karabah Nyilatkozat és más megállapodások sikeres elfogadását. A külügyminiszterek egyúttal aláírták Dr. Vásáry István nagykövet kinevezését a TÁSZ budapesti Képviseleti Irodájának igazgatói posztjára.

A TÁSZ államfőinek informális csúcstalálkozójának margóján a közlekedési miniszterek Egyetértési Nyilatkozatot (MoU) írtak alá az elektronikus engedélynek (E-Permit) a nemzetközi fuvarozásban történő használatáról. Az MoU jogi keretet teremt az elektronikus fuvarozási engedély számára, melynek célja az, hogy digitalizálja és áramvonalasítsa a türk államok közötti eljárásokat. A projekttől azt várják, hogy megkönnyíti majd a határátkeléseket, csökkenti az adminisztrációs költségeket, és kizárja a nyomtatott engedélyek elvesztését, illetve az azokkal való visszaéléseket. Az E-Permit jelentős előrelépést képez a közúti fuvarozás digitalizálása terén. Növeli az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot, a határátlépések hatékonyságát, és ezáltal kapcsolódik a TÁSZ azon tágabb célkitűzéseihez, hogy a „Türk Világ Víziója 2040”-el összhangban előmozdítsa a közlekedésben a konnektivitást. A TÁSZ továbbra is elkötelezett a tagállamai közötti együttműködés megerősítése, a térség stabilitásának, jólétének és fenntartható fejlődésének az előmozdítása mellett.

Related Posts