Türk elnökök Budapesten

A tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő szabadtéri atlétikai világbajnokságnak idén Budapest ad otthont. Az eseményre a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) tagállamainak számos elnöke is ellátogatott. Az atlétikai világbajnokság és a magyar állam alapításának ünnepén hazánkba érkezett Recep Tayyip Erdoğan török, Savkat Mirzijojev üzbég, Serdar Berdimuhamedov türkmén, Ilham Alijev azerbajdzsáni és Szadir Zsaparov kirgiz elnök, akik a megbeszélések mellett részt vettek az augusztus 20-i ünnepségen, és ellátogattak a versenyekre is.

Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepnapon a Budai Várban, a Karmelita Kolostorban türk vezetőkkel folytatott tárgyalásokat. A Serdar Berdimuhamedov türkmén elnökkel zajló megbeszélésen energetikai kérdésekről és a kétoldalú kapcsolatokban még kiaknázatlan lehetőségekről – az egészségügy, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízügyek, az oktatás és a kultúra terén való együttműködésről volt szó. Türkmenisztán elnöke Magyarország nemzeti ünnepén gratulált, és sok boldogságot kívánt a magyar népnek.

A Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel tartott megbeszélésen a felek elégedetten nyugtázták, hogy az országaink közötti dinamikus politikai párbeszéd megalapozza és elősegíti együttműködésünk további erősítését. Megállapították, hogy az utóbbi időszakban beigazolódtak a Kirgiz Köztársaság budapesti nagykövetségének megnyitásához, valamint a biskeki magyar nagykövetségen történő vízumkiadás megkezdéséhez fűzött remények. Ezek a lépések jelentős mértékben hozzájárulnak a népeink közötti kapcsolatok fejlődéséhez.

Orbán Viktor munkalátogatáson fogadta Savkat Mirzijojev üzbég államfőt is, akinek gratulált a júliusi választáson elért győzelméhez. A magyar miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy a magyar–üzbég stratégiai partnerség egyre több területre terjed ki, és a kétoldalú kapcsolatok fokozatosan bővülnek, például az OTP Bank belépésével az üzbég pénzügyi piacra, vagy a két fővárost összekötő repülőjáratok beindításával.

Az Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel folytatott tárgyalások középpontjában három téma állt, amelyek Magyarország és Európa biztonságához kapcsolódnak. A felek egyeztettek az energiaellátással, a fizikai biztonsággal – így különösen az ukrajnai háborúval – és a gazdasági nehézségek leküzdésével összefüggő kérdésekről. Azerbajdzsánból idén 100 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra, illetve megegyezés született 50 millió köbméter magyarországi bértárolásáról is, így immár valós fizikai földgázszállítási kapcsolat létesült a két ország között – állapították meg a felek. Kiemelték: hazánk évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel azerbajdzsáni diákok számára magyarországi tanulmányok folytatására.

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdoğan török elnök tárgyalásán is napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés. Magyarország és Törökország között eddig is stratégiai partnerség volt, a felek pedig már korábban megállapodtak arról, hogy az együttműködést kiemelt stratégiai partnerségi szintre emelik. Ennek megfelelően a török elnök ismét Budapestre látogat december 18-án, amikor megtartják a felső szintű stratégiai tanács ülését, és ennek során aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerség megteremtéséről és a kölcsönös veszélyhelyzeti segítségnyújtásról. Törökország tranzitszerepe tovább fog erősödni a magyar-azerbajdzsáni földgázszállítási szerződés életbe lépésével, valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export is Európa irányába. Fontos előrelépés, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a BOTAŞ között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról. Szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja is: a magyar és a török parlament nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése. E téren is folyamatos egyeztetés lesz a két kormány között, tájékoztatják egymást a nemzeti parlamenti eljárások állásáról, illetve folyamatairól.

Related Posts