Budapesten a kirgiz miniszterelnök

Október 11-én Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban folytatott megbeszélést a munkalátogatásra Magyarországra érkezett Akilbek Dzsaparov kirgiz miniszterelnökkel. A kirgiz kormányfő magyarországi látogatása során a mezőgazdasági, vízgazdálkodási és autóipari területekre fókuszált a két ország közötti együttműködés elmélyítése terén.

A Karmelita kolostorban folytatott találkozón a nemzetközi ügyeket illetően a béke fontosságát emelték ki a partnerek, hiszen az ukrajnai háború károsan hat gazdaságainkra, illetve az országaink közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlődésére. Kirgizsztán miniszterelnöke kiemelte: elsősorban a mezőgazdasági és a vízgazdálkodási területen látja elmélyíthetőnek a kétoldalú együttműködést.

Áttekintették a két ország közötti stratégiai partnerség eddigi eredményeit, valamint Orbán Viktor novemberben esedékes biskeki hivatalos tárgyalásainak témaköreit. A látogatás során a kirgiz miniszterelnököt hivatalában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. ,,Egyre szorosabb a kapcsolat Magyarország és Kirgizsztán között, miután hazánk még idejében kezdte építeni a kapcsolatait a dinamikusan fejlődő közép-ázsiai régióval, amelyből már eddig is sokat profitált – közölte Szijjártó Péter, aki hozzátette: a két ország közötti kapcsolatok egyre szorosabbak, a kereskedelmi forgalom tavaly megdőlt, és idén is jelentős növekedést mutatott fel. Elmondta, hogy a magyar vállalatok egyre nagyobb sikereket tudnak elérni Kirgizsztán piacán, többek között az egészség- és gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, a vetőmagágazatban. A néhány éve 16 millió dolláros tőkével létrehozott kirgiz–magyar fejlesztési alapból is már két gépipari és egy állattenyésztési közös beruházást sikerült finanszírozni, és jelenleg is zajlik egy vízenergia-hasznosítási beruházás vizsgálata. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nagyra értékeli Kirgizsztán szerepét a terrorizmus elleni globális küzdelemben.

A találkozó plenáris megbeszélésén részt vett Dr. Vásáry István nagykövet, a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának ügyvezető igazgatója is.

Related Posts